Veleposlaništvo Republike Slovenije v Madridu /Novice /
28.10.2020  

Spremembe odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19

 

S ponedeljkom, 26. oktobra, veljajo spremenjeni seznami držav, ki označujejo epidemiološko situacijo v posamični državi ali njenih delih, ter spremenjena pravila odrejanja karantene ob vstopu v Slovenijo:

Osebe, ki prihajajo iz zelenih ali oranžnih držav ali administrativnih enot držav, lahko v Slovenijo vstopajo brez omejitev. Na oranžni seznam po novem spadajo tudi Kanarski otoki. 

Osebe, ki vstopajo v Slovenijo in imajo prebivališče v državi na rdečem seznamu ali prihaja iz te države (Španija), se zaradi morebitne okužbe z virusom SARS-CoV-2 odredi karantena za deset dni. Karantena pa ne bo odrejena, če oseba ob prehodu meje predloži negativni izvid testa na prisotnost SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen v državi članici EU, državi članici schengenskega območja ali pri organizaciji ali posamezniku, ki sta ju Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznala za ustrezna in verodostojna ter so navedeni v seznamu na spletni strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Vstop brez napotitve v karanteno na domu in brez predložitve negativnega testa na prisotnost COVID-19 se dovoli tudi 17 izjemam. Podprobnosti so objavljene na naslednji povezavi: https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/prehajanje-meja/