Veleposlaništvo Republike Slovenije v Madridu /Novice /
03.05.2012  

Praznovanje svetovnega dneva knjige in otvoritev razstave ilustracij Nikolaja Pirnata

V sredo, 25. aprila, je v mestu Ciudad Real potekala otvoritev razstave ilustracij Nikolaja Pirnata (1903-1948) iz prvega slovenskega prevoda Cervantesovega romana Don Kihot. Razstava bo na ogled do 8. maja na Višji umetniški šoli Pedro Almodovar, ki je v sodelovanju s Študijskim centrom Univerze Castilla la Mancha ter z Univerzo v Ljubljani organizirala razstavo triintridesetih Pirnatovih ilustracij in štirih izvodov knjig v prevodu Stanka Lebna, ki so v letih 1935 do 1937 izšle pri Slovenski Matici.

Ob tej priložnosti se je veleposlanik zahvalil prorektorici Univerze Castilla la Mancha, direktorju Umetniške šole Pedro Almodovar ter so-direktorjema Študijskega centra Castilla la Mancha za zelo uspešno izvedbo projekta. Hkrati je poudaril umetniško moč Nikolaja Pirnata, ki je s svojimi ilustracijami slovenskim bralcem znal približati značaje ljudi iz La Manče, ter izpostavil izjemno popularnost španskega jezika v Sloveniji. Veleposlanik je izrazil hvaležnost za doprinos tudi s strani Univerze v Ljubljani, konkretneje dr. Jasmine Markič in dr. Maje Šabec iz Katedre za španski jezik in književnost Filozofske fakultete pri oblikovanju študije na temo ilustracij Nikolaja Pirnata.

Razstava bo v mesecu septembru letos gostovala tudi v Regionalni knjižnici Kastilja la Manča v Toledu.

 

21. april, Esquivias pri Toledu

V okviru praznovanja svetovnega dne knjige in španskega jezika je Veleposlanik RS v Madridu, Aljaž Gosnar, v soboto, 21. aprila, sodeloval pri branju Cervantesovega romana Don Kihot v kraju Esquivias pri Toledu. Diplomatski zbor je v občinskih prostorih nagovorila županja kraja Esquivias, Elena Fernández de Velasco Hernández Visoki gostje so odlomke iz španske literarne mojstrovine brali v vseh evropskih in svetovnih jezikih. Nj. eksc. g. Aljaž Gosnar je odlomek iz romana Miguela de Cervantesa bral v slovenskem jeziku, knjigo pa ob visoki priložnosti podaril županji v spomin.