Veleposlaništvo Republike Slovenije v Madridu /Konzularne zadeve /Izredni dogodki /COVID-19 /

(posodobljeno 12.5.2020)

Španska vlada je 14. marca na izredni seji sprejela ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa, ki vključujejo omejitev gibanja na prostem, in sicer za celoten teritorij države. Navedeni odlok o razglasitvi izrednih razmer je bil podaljšan že 4x: najprej do 12. aprila, v četrtek 9. aprila nato do 26. aprila 2020, v sredo 22. aprila do 9. maja in na zadnje v sredo 6. maja do 24. maja 2020.


Vstop v državo
Od 18.3. je uvedena mejna kontrola na vseh španskih mejah, ki se dosledno izvaja. Ukrep je v veljavi do 24. maja 2020. Vstop v Španijo je možen samo za:
- španske državljane
- rezidente v Španiji
- obmejne delavce
- zdravstvene in socialne (skrb za starejše) delavce z namenom dela
- zaradi višje sile/nujne situacije

Vstop v državo se lahko iz zdravstvenih razlogov zavrne tudi osebam, ki sicer izpolnjujejo pogoje za vstop. Osebam, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v državo se lahko izjemoma odobri vstop (humanitarni razlogi, javni interes, izpolnjevanje obveznosti države). Iz ukrepa so izvzete tudi osebe z diplomatskim statusom za namen dela, prevozniki, člani ladijske posadke in letalsko osebje v tranzitu ter dokumentirani vstopi z namenom dela.

Španija je 12. maja sprejela ukrep obvezne 14-dnevne karantene ob vstopu v Španijo. Ukrep stopi v veljavo 15. maja ter velja za čas razglašenega izrednega stanja (to je za enkrat razglašeno do 24.5.). Iz obvezne karantene so izvzeti obmejni delavci, prevozniki, člani ladijske posadke ter zdravstveni delavci, ki v Španijo vstopajo z namenom dela – pod pogojem, da niso bili v stiku z okuženimi.

V času karantene je osebi dovoljen izhod za namene nakupa osnovnih potrebščin, prehrambnih izdelkov in zdravil, obiska zdravnika ter v nujnih primerih/primerih višje sile. Ob izhodu je obvezna uporaba zaščitne maske. Zdravstveni organi imajo možnost kontaktirati in spremljati osebo, ki je v karanteni.

Še naprej so prekinjene nekatere direktne letalske povezave. Od 17. marca pa do 22. maja so odpovedani na primer vsi neposredni leti med Španijo in Avstrijo.

Omejitve vstopa ne vplivajo na prevoz blaga.

Splošne omejitve
Od 4. maja 2020 je obvezno nošenje mask v javnem prevozu (avtobus, vlak, zračni ali ladijski promet), v majhnih trgovinah, kjer ni možno vzdrževati najmanj 2 m razdalje in v zasebnih avtomobilih, če potujejo ljudje, ki ne živijo v istem gospodinjstvu.

Priporoča se nošenje mask v vseh okoliščinah, ko vzdrževanje minimalne razdalje ni mogoče.


Od 26. aprila je Španija v fazi postopnega sproščanja ukrepov. Prehod bo trajal 6 do 8 tednov, z omejitvijo mobilnosti do konca sprostitvenih ukrepov, ki je napovedano konec junija, kar pomeni omejitve potovanja v druge province in na otoke.

Gibanje na prostem je še omejeno na določene ure in za določen namen za posamezne skupine prebivalstva. Od 2. maja veljajo v občinah s +5.000 prebivalca naslednji časovni termini za enourni izhod v radiju 1 km od doma: 
- od 18.00 do 10.00 in od 20.00 do 23.00 osebe starejše od 14 letih
- od 10:00 do 12:00 in od 19:00 do 20:00 osebe starejše od 70 let
- od 12:00 do 19:00 otroci do 14. leta (max. 3 otroci in en odrasel)

Izhodi so poleg gibanja v zato določenem terminu, sicer še vedno dovoljeni izključno za namen nakupa osnovnih/nujnih življenjskih potrebščin, obiska zdravstvenih ustanov, povratka v kraj stalnega prebivanja, pomoči osebam iz posebej ogroženih skupin COVID19, obiska bank in zavarovalnic in okoliščin višje sile.

Načrt sproščanja ima 4 tranzitne faze:

Faza 0 - priprava na sproščanje (velja za vso Španijo od 4. maja)
- vključuje ponovno odprtje nekaterih podjetij (na primer restavracije, ki ponujajo hrano z dostavo (brez obratovanja v notranjosti), kavarn s ponudbo 'take away', ali obratov, ki delujejo po načelu predhodnega dogovora in individualne obravnave stranke
- dovoljeni individualni tečaji v telovadnicah in individualni treningi brez kontakta za profesionalne športnike in osnovni treningi  profesionalne lige.
- dovoljeni enourni  izhodi otrok do 14. leta v spremstvu enega od staršev v radiju 1 km od svojega doma (ukrep velja od 26.4). V soboto, 2. maja, je nadalje predvidena navedena sprostitev tudi za odrasle.
- dovoljeno vrtnarjenje v isti ali sosednji občini
- odprtje arhivov
- povečana frekvenca mestnega javnega transporta (v javnem mestnem prometu je lahko zasedenost 50%, z zagotavljanjem 2m varnostne razdalje), medkrajevni promet omejen na 30%

Faza 1 – začetna (od 11. maja za vsaj 2 tedna za province, ki v skladu s postopnim asimetričnim pristopom prehajajo hitreje iz ene faze v drugo)
- na opredeljenem ozemlju omogoča delno ponovno odprtje malih podjetij pod strogimi varnostnimi ukrepi, izključujoč velika trgovska središča, parkov. Odprtje manjših trgovskih/storitvenih obratov, do 30% zasedenost, razdalja min 2 metra, preferenčni urnik za starejše od 65 let. možnost odprtja zunanjih tržnic pod določenimi pogoji, max 25% zasedenost
- odpiranje hotelov (brez skupnih prostorov) in turističnih apartmajev ter zunanjih delov restavracij, barov, kavarn z omejitvijo zasedenosti na 30% in z zagotavljanjem varnostne razdalje
- odprtje verskih objektov z max 1/3 svojih zmogljivosti.
- dovoljena mobilnost znotraj posamezne pokrajine: mestni javni promet na nivoju 80-100%, medkrajevni javni promet: omejitev storitev na 30%, max zasedenost 50% kapacitet, prepoved postrežbe
- športniki bodo imeli v tej fazi manj omejitev: odprtje centrov s strogimi zaščitnimi ukrepi in izmenami, srednji treningi profesionalnih lig
- rekreacija: odprtje zunanjih športnih objektov za brez kontaktne športe (atletika, tenis), individualne, brez kontaktne športne aktivnosti v športnih centrih, brez uporabe garderobe
- odprtje knjižnic, muzejev (1/3 zasedenosti)
- kulturne prireditve v zaprtih prostorih omejene na 30 oseb in 1/3 zasedenosti prostora na prostem pa na 200 oseb, z obvezno zagotovitvijo sedežev
- dovoljen socialni stik v manjših skupinah neranljivih oseb max. 10 oseb, ki ne živijo v istem gospodinjstvu. Reaktivacija socialnih storitev (nega na domu, terapije ipd.)

Faza 2 – srednja (vmesna faza od 25. maja za province, ki v skladu s postopnim asimetričnim pristopom prehajajo hitreje iz ene faze v drugo)
- postopno odprtje notranjih prostorov gostinskih obratov z zasedbo tretjine zmogljivosti.
- odprejo se vrtci za varstvo otrok mlajših od 6 let, v kolikor bosta oba starša v službi in šole (te se sicer ne bodo odprle do septembra), da bodo dijaki zaključili svoje obveznosti za vpis na univerzo (matura) in študenti lahko opravili izpite.
- Kulturne prireditve, znanstveni seminarji in kongresi bodo možni z omejitvijo števila oseb na manj kot 50 ljudmi v notranjih prostorih, za prireditve na prostem pa 400 ljudi ali manj, za katere bodo morali biti zagotovljeni sedeži.
- Odprla se bodo tudi kina in gledališča, razstavne in konferenčne dvorane z omejitvijo zasedenosti na tretjino svoje običajne zmogljivosti.
- Verski objekti morajo v tej fazi svoje zmogljivosti omejiti na 50%.
- dovoljen socialni stik v večjih skupinah neranljivih oseb
- dovoljene poroke z omejenim številom oseb
- odprtje trgovskih centrov s prepovedjo zadrževanja, max zasedenost 40%, min 2 metra med osebami (kjer to ni mogoče, se dovoli vstopanje ene osebe naenkrat), preferenčni urnik za osebe nad 65 let
- delovanje hotelov/turistične nastanitve z omejitvijo skupnih prostorov na max 1/3 zasedenosti
- dovoli se aktivni turizem za večje skupine in pa športni lov, ribolov

 Faza 3 – napredna (od 7. junija za province, ki v skladu s postopnim asimetričnim pristopom prehajajo hitreje iz ene faze v drugo)
- Kinodvorane in gledališča bodo lahko delovala na 50% zmogljivosti; kulturni dogodki v zaprtih prostorih pa z omejitvijo do 80 oseb, na prostem pa do 800 oseb, z zagotovitvijo sedežev
-  na 50% zmogljivosti bo omejena zmogljivost trgovin, z zagotavljanjem varnostne razdalje 2 metra.
- sprostitve omejitev za bare in restavracije tudi na 50% zmogljivosti; nočni bari, diskoteke so omejeni na 1/3 zasedenosti
- dovoljen socialni stik neranljivih oseb
- dovoljene poroke z večjim številom oseb in bedenje ob umrlem za večje število oseb
- sproščanje ukrepov v domovih za starejše
- dovoli se izvedba znanstvenih seminarjev/kongresov do 80 udeležencev
- športne prireditve v zaprtih prostorih za vadbo športa brez kontakta; publika na športnih prireditvah je omejena na 1 osebo na vsakih 20 m2; tekmovanja pa so omejena na 1/3 zasedenosti telovadnic in brez uporabe garderob
- javni transport bo ponovno vzpostavljen v celotnem obsegu

Ministrstvo za zunanje zadeve odsvetuje vsa potovanja v Španijo, slovenskim državljanom, ki so v Španiji (nerezidenti), svetujemo, da se čimprej vrnejo domov.

Uradna obvestila španskega ministrstva za zdravje najdete na >> povezavi .

Uporabne telefonske številke:

- v Sloveniji lahko informacije v zvezi s CODIV-19 dobite na Nacionalnem inštitut za javno zdravje: 080 1404

- V Španiji se za zdravstvene nasvete v zvezi s COVID-19 obrnete na:

 • Andaluzija: 900400061
 • Asturias: 984100400
 • Baskija: 900 203 050
 • Castilla in Leon: 900 222 000
 • Castilla-La Mancha: 900 112 112
 • Ceuta: 900 720 692
 • Galicija: 900 400 116
 • Kanarski otoki: 900 112 061
 • La Rioja: 941 298 333
 • Madrid: 900 102 112 ali na spletni strani
 • Murcia: 900 121 212
 • Navarra: 948 290 290
 • Valencija: 900 300 555
 • Aragón, Balearski otoki, Kantabrija, Katalonija: 061
 • Extramadura, Melilla: 112

Preprečevanje okužbe

Pri preprečevanju okužbe s koronavirusom veljajo enaka načela preventive kot pri preprečevanju drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal. Najbolj učinkovita sta vsakodnevna preventivna ukrepa: redno umivanje rok z vodo in milom ter higiena kašlja.

Priporočljivo pa je upoštevati vsakodnevne preventivne ukrepe:

 • Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
 • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
 • Če zbolimo, ostanemo doma.
 • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
 • Redno si umivamo roke z milom in toplo vodo.
 • Če voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 odstotkov. Razkužilo za roke je namenjeno samo za zunanjo uporabo. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
 • Glede na trenutno epidemiološko stanje splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
 • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Nacionalni inštitut za javno zdravje za preprečevanje okužbe s COVID-19 (koronavirusom) priporoča predvsem redno umivanje rok z vodo in milom ter pravilno higieno pri kašlju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Več informacij najdete tudi na vladnem spletišču na >> povezavi .